Друштво, Промене климе

Борба против промена климе – промена перспективе: из еколошке у социјалну, са глобалног на локални ниво, са краткорочне на дугорочну

Преговори о клими су прерасли у политичку трговину између развијених земаље и земаља у развоју чији је циљ очување економије, а не животне средине. Неуспеси у преговарању су довели до тога да емисија гасова са ефектом стаклене баште уопште није стабилизована, што је био циљ UNFCCC-е, већ је чак и повећана за око 50% у односу на 1990. [9]

 

Глобални лидери расправљају о променама климе. Инсталација Исака Кордала (Берлин)

Глобални лидери расправљају о променама климе. Инсталација Исака Кордала (Берлин)

Ни један глобалан проблем не изазива толике контроверзе и публицитет као што је проблем промена климе. Ни у један проблем није уложено толико труда и новца да се реши, а да решење и даље измиче. Иако на први поглед делују као еколошки, узроци промена климе, али и последице, указују на то да их треба третирати као социолошки проблем. Ми, људи, смо створили проблем и једино ми, људи, можемо да га решимо.

Па, шта је онда решење? Свет се већ загрејао за +0,8°С у последњих 100 година[10] (на пола пута до метанске тачке преокрета), емисија је за 50% већа него 1990. године, концентрација СО2 је први пут у последњих три милиона година прешла 400 ppm [11] и даље расте, број екстремних временских догађаја као што су олује, поплаве и суше се повећава, ниво мора расте и већ потапа пацифичка острва и приобалне мега-градове.

Да ли је то стварно будућност какву желимо? Да ли је то свет који желимо да оставимо будућим генерацијама. Верујем да ће свако на ово питање одговорити одрично. Па, зашто нешто не урадимо поводом тога него чекамо да то уради неко други?

Зато што мислимо да је планета та која треба да се штити, а то обично раде тамо неки други. Еколошке организације, влада, научне институције, компаније. То није добар полазни став и треба га променити. Када говоримо о борби против промена климе говоримо о опстанку људи као врсте. Нема потребе да чувамо планету. Планета живи свој живот већ 4,5 милијарде година уз мање или веће потресе и шта год ми да (не)урадимо, она и живот на њој ће постојати и даље. Једино, што може да се деси јесте да нас не буде, или да нас не буде у оволиком броју и да не живимо на начин како смо навикли.

The_Earth_seen_from_Apollo_17

Очигледно је да политичари не могу да реше проблем. Њихов мандат у већини држава траје четири или пет година и један од њихових основних циљева јесте да буду поново изабрани. Ту им се ништа не може замерити. Садашње стање свести просечног бирача гарантује успех на изборима само ако се обезбеди довољан економски раст у овом друштву заснованом на конзумеризму. Овај приступ је и довео до повећања нивоа СО2 у атмосфери.

Да би политичари пожелели борбу против промена климе ми, грађани, треба да им дамо подстрек. Промена треба да дође одоздо. Када нама, грађанима, буде било битно то што се дешава са климом биће и политичарима, јер ће тако добијати изборе, а не као сада на инсистирању на константном расту производње и потрошње.

Иако су у еколошким круговима често означени као главни кривци, ни „зле“ компаније не могу да сносе сву одговорност. У тржишној економији оне се понашају онако како је једино могуће. Друштву које жели само да троши оне обезбеђују извор среће и задовољства – јефтине производе и услуге у чију цену нису урачунати екстерни трошкови какви су загађење атмосфере или утицај на здравље.

„Зашто смо ми прва генерација у историји човечанства која зарад своје краткорочне добробити жртвује добробит будућих генерација? [12]

Advertisements
Standard

One thought on “Борба против промена климе – промена перспективе: из еколошке у социјалну, са глобалног на локални ниво, са краткорочне на дугорочну

  1. Pingback: The Great Disruption – књига Пола Гилдинга | Добар предак

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s